Δελτίο Τύπου - Συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, πραγματοποιήθηκε την 2-2-2021 συνάντηση μαζί του στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία και του Συμβούλου του κ. Υπουργού, Ναυάρχου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλου.
 
Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας την Ένωσή μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Απόστολος Κόρακας, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Κουρούμαλος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Δαγιάμος.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα παρακάτω χρονίζοντα αλλά και σύγχρονα προβλήματα του κλάδου μας:
 
1. Παράταση της προθεσμίας ανανέωσης των σωστικών πιστοποιητικών μέχρι τέλη του έτους 2021 , αντί Ιούνιο του 2021 που ισχύει τώρα.
2. Ένταξη της Ένωσης μας στο υπό ίδρυση Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας.
3. Δημιουργία εκπαιδευτικών τμημάτων στο ΚΕΣΕΝ προς αναβάθμιση γνώσεων και πιστοποίηση υπηρεσιών στον κλάδο του Yachting.
4. Επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του e-mitroo και ναυλοσύμφωνο.
5. Ανάπτυξη - δημιουργία Μαρίνων στην Αττική και στα νησιά μας, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες και Ύδρα, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τους από σκάφη.
6. Δικαίωμα πετρέλευσης με πετρέλαιο ναυτιλίας σε διαφορετικό λιμένα από τον λιμένα έναρξης ναύλου, προς παραλαβή επιβατών.
7. Αναπροσαρμογή των ορίων επιμόλυνσης καυσίμων πετρελαίου κίνησης με ναυτιλίας.
8. Ενημέρωση για την ύπαρξη και διαδικασία παράνομων ναυλώσεων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
9. Λήψη αποφάσεων και μέτρων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής σημαίας έναντι ξένων σημαιών.
10. Δικαίωμα πλοιοκτησίας ιδιωτικού σκάφους αναψυχής από νομικό πρόσωπο.
11. Πρόνοια και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για άνεργους ναυτικούς που αδυνατούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας αλλά και να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, λόγω μειωμένης θαλάσσιας υπηρεσίας το 2020, εξαιτίας του κορονοϊού.
12. Έλεγχος πιστοποιητικών των σκαφών που εμφανίζονται με ολικό μήκος κάτω των 24 μέτρων, ενώ στην πραγματικότητα το υπερβαίνουν, με αποτέλεσμα να επωφελούνται από τη μη ύπαρξη ναυτολογίου και τη μη πρόσληψη απογεγραμμένων ναυτικών.
13. Κατάργηση της αντιστοιχίας κ.ο.χ. - ο.χ. - ΦΕΚ 232/20-10-2014 άρθρο 31, προκειμένου να μη χάνεται το ακριβές δικαίωμα προαγωγικής υπηρεσίας των ναυτικών.
 
Ο κ. Υφυπουργός, κατόπιν της εκ μέρους μας ενημέρωσής του για όλα τα παραπάνω ζητήματα, υποσχέθηκε άμεση λύση σε κάποια από αυτά, ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε να τα μελετήσει περαιτέρω και να επανέλθει με νέα συνάντηση μαζί μας στο άμεσο μέλλον.
 
Αφού ολοκληρώθηκε ο εποικοδομητικός μας διάλογος και στα πλαίσια της γνωριμίας μας, έγινε μια εκτενής αναφορά στην Ένωση και τους στόχους της. Τέθηκαν υπόψιν του κ. Υφυπουργού ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας της διαχρονικά, καθώς και ο θεσμικός τρόπος εκπροσώπησής της στα Υπουργεία, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα και τα θέματα που μας αφορούν, παράλληλα με τις σημαντικές συνδικαλιστικές δράσεις της, όπως και η πρόσφατη καίρια παρέμβασή μας για το ζήτημα της φορολόγησης των συναδέλφων που εργάζονται στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, μια παρέμβαση που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.
 
Ευχόμαστε στον κ. Υφυπουργό Καλή Αρχή και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας να δοθούν άμεσες, δίκαιες και ικανοποιητικές λύσεις στα παραπάνω ζητήματα. 
 
Πειραιάς - 3/2/2021
 
Για τo Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος
Απόστολος Κόρακας