Μάγειρας

O Chef ενός yacht δεν είναι απαραίτητο να είναι κατάλληλος στο μέτρο που να μην χρειαστεί τα επίσημα μαγειρικά προσόντα αλλά σίγουρα πρέπει να είναι πεπειραμένος, ικανός από μόνος του και πρέπει επίσης να ξέρει να δουλεύει υπό καθεστώς πίεσης. Ένας Chef σε yacht πρέπει να φροντίσει το πλήρωμα και τους φιλοξενουμένους. Ο Chef κατά πλειοψηφία δουλεύει μόνος του χωρίς βοηθό. Προετοιμάζει τα γεύματα οποιοσδήποτε και αν είναι ο καιρός, ο χρόνος και η απόσταση από το κοντινότερο μέρος. O Chef θα προετοιμάσει τα τρόφιμα για το πλήρωμα ή τους φιλοξενούμενους που μπορεί να έχουν ιδιαίτερες διαιτητικές συνήθειες. Θα πρέπει επίσης να ξέρει και να απομνημονεύσει όλες τις ιδιαιτερότητες των φιλοξενουμένων.
O Chef θα πρέπει να έχει τη βασική κατάρτιση STCW95 και να φέρει τα τρέχοντα πιστοποιητικά υγείας.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για τον ΜΑΓΕΙΡΑ, βάση των κανονισμών του Ε.Φ.Ε.Τ

  • Έρχεται στη δουλειά πάντα καθαρός, πλένει τα χέρια του πριν αρχίσει την εργασία του και φοράει καθαρά γάντια.
  • Ελέγχει την ικανότητα καλής λειτουργίας ψυκτικών & θερμικών μέσων.
  • Πραγματοποιεί ημερήσιο έλεγχο και καταγραφή θερμοκρασιών.
  • Σχεδιάζει το πλάνο εφαρμογής Καθαρισμού & Απολύμανσης.
  • Φροντίζει για την ορθή αποθήκευση υλικών και εξοπλισμού καθαρισμού για τον χώρο της κουζίνας.
  • Παρακολουθεί & Ελέγχει την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού.
  • Εφαρμόζει σχολαστική τήρηση προδιαγραφών και μεθόδων καθαρισμού.
  • Φροντίζει για την ύπαρξη γραπτών οδηγιών ελέγχου για την παραλαβή προϊόντων (με σαφή κριτήρια αποδοχής - απόρριψης), που να συνοδεύονται από διορθωτικές ενέργειες.
  • Δεν επιτρέπει την είσοδο στο χώρο της κουζίνας σε πελάτες και προμηθευτές.
  • Κάθε ποσότητα που ετοιμάζεται, κατόπιν σκεπάζεται, επισημαίνεται και μεταφέρεται άμεσα σε ψυγείο.
  • Εξαγωγή από το ψυγείο, μόνο της απαραίτητης ποσότητας, που χρειαζόμαστε. Εργαζόμαστε με όσο το δυνατό μικρές ποσότητες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

  • H δοκιμή φαγητών, με λερωμένα κουτάλια ή με τα δάκτυλα και από άτομα που δεν έχουν αρμοδιότητα

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

  • Να τρώμε, να πίνουμε, να φτερνιζόμαστε ή να βήχουμε, πάνω από τα τρόφιμα
  • Να καπνίζουμε (φυσική επιμόλυνση από στάχτες και γόπες / μικροβιακή επιμόλυνση από το στόμα / πρόκληση βήχα)
  • Να πιάνουμε το στόμα, τη μύτη, τα αυτιά, το λαιμό και τα μαλλιά κατά την εργασία