ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνάντηση HYCA με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αγαπητά μας μέλη και συνεργάτες,

Σας ενημερώνουμε ότι την 29.11.2023, ο Πρόεδρος, Cpt Δημήτριος Κουρούμαλος και ο Γενικός Γραμματέας της HYCA, Cpt Γεώργιος Δαγιάμος, μαζί με τον Νομικό Σύμβουλο της HYCA, Εργατολόγο, Κο Βασίλειο Τσιαντή, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Διευθυντή του Υπουργού, Κο Ιωάννη Θεοδωράτο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του άρθρου 15 παρ.2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θέσαμε στον Κο Υπουργό το ζήτημα της φορολόγησης των συναδέλφων μας ναυτικών που απασχολούνται στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, γεγονός που ευνοεί την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία των συναδέλφων μας στην παραπάνω κατηγορία σκαφών, εκφράζοντας την πάγια θέση της HYCA ότι οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, πρέπει να φορολογούνται όπως και οι ναυτικοί που υπηρετούν στα υπόλοιπα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού και ζητήσαμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εποχικότητας της εργασίας μας στα σκάφη, επικαλούμενοι ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο των θαλαμηγών, που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τα φαινόμενα "μαύρης" εργασίας στα σκάφη τον χειμώνα, τα οποία ως HYCA έχουμε ήδη εντοπίσει και καταδικάσει και επιβεβαιώνουν πλήρως το αίτημα της HYCA τα ναυτολόγια να παραμένουν ανοιχτά και κατά τους χειμερινούς μήνες, εφόσον στα σκάφη εξακολουθούν να υπηρετούν συνάδελφοι ναυτικοί, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Επίσης, θέσαμε υπόψη του Κου Υπουργού τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρέωσης δήλωσης στον e-ΕΦΚΑ του «λοιπού προσωπικού» που απασχολείται στα σκάφη, γεγονός που συνεπάγεται σοβαρές κυρώσεις για τους Πλοιάρχους μας και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.

Ο Κος Υπουργός, αφού μας άκουσε με προσοχή, επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα παραπάνω ζητήματα, μαζί με τους συμβούλους του και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να συμβάλει στην επίλυσή τους.

Η HYCA, τιμώντας τον συνδικαλιστικό ρόλο που της έχετε εμπιστευθεί και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη της, αναζητά λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, απευθυνόμενη συγκροτημένα σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με εκτίμηση

Εκ του Δ.Σ