ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνάντηση της HYCA με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Αγαπητά μας μέλη και συνεργάτες,

Σας ενημερώνουμε ότι την 22.11.2023 έλαβε χώρα προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου της HYCA με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κο Χρήστο Στυλιανίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού πρώτα ευχηθήκαμε στον Κο Υπουργό να έχει καλή επιτυχία στο πολυσχιδές έργο που πρόσφατα ανέλαβε, στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην ιστορία σαράντα (40) και πλέον ετών της HYCA, η οποία επί δεκαετίες συνάπτει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα πληρώματα των θαλαμηγών σκαφών, όπως και στην καθημερινή επαφή και συνεργασία που η HYCA έχει αναπτύξει με τους κ.κ. Αξιωματικούς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με σκοπό την επιτυχή διευθέτηση των προβλημάτων του Κλάδου μας. 

Με αφορμή την ανακήρυξη από τον Κο Υπουργό του έτους 2024 ως «ΕΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ», παρουσιάσαμε συνοπτικά το μέχρι σήμερα εκπαιδευτικό έργο της HYCA, καθώς και τα σχεδιαζόμενα από τη HYCA προγράμματα εκπαίδευσης για τους ναυτικούς – μέλη μας, ενημερώνοντας μάλιστα τον Κο Υπουργό για την επιτυχημένη πρωτοβουλία της HYCA, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, για τη δωρεάν συμμετοχή των μελών της HYCA, Θαλαμηπόλων και Μαγείρων, σε εκπαιδευτικά προγράμματα με τη χρηματοδότηση του Ταμείου ανάκαμψης.

Ο Κος Υπουργός, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο της HYCA και τις διαχρονικές προσπάθειές της για συνεχή επιμόρφωση των μελών της, προσκάλεσε τη HYCA, ως την καθ΄ ύλην αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση, να συμμετέχει στην υπό διαμόρφωση Επιτροπή Διαβούλευσης που θα λειτουργήσει στο Υπουργείο και θα αναλάβει θεσμικά να οργανώσει τον εθνικό διάλογο γύρω από το θέμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, καταλήγοντας σε κοινές προτάσεις και συμπεράσματα. Πάνω σε αυτά δε, θα δομηθεί και το ευρύτερο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου για τα προσεχή έτη.

Επίσης, τοποθετηθήκαμε επί των άρθρων 8 και 9 του Ν.4926/2022, εκφράζοντας τους προβληματισμούς μας για τα πρακτικά ζητήματα από την εφαρμογή τους, και τονίσαμε την αναγκαιότητα για άμεση σύνδεση της πλατφόρμας με το Ν.Α.Τ, με σκοπό την αύξηση των εσόδων του Ταμείου από τα διερχόμενα σκάφη και την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού με τα ξένα σκάφη, πρόταση την οποία είχαμε ήδη εκφράσει στη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης για τη λειτουργία της πλατφόρμας, ενώ ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο, υιοθετώντας την πρόταση της HYCA, εξετάζει τη δυνατότητα σύνδεσης της πλατφόρμας με το Ν.Α.Τ.

Ακολούθως, αναφερθήκαμε στην έλλειψη πληρωμάτων στην αγορά, κυρίως στις ειδικότητες των Θαλαμηπόλων και των Μαγείρων, στηλιτεύοντας την πρακτική των πλοιοκτητών-εργοδοτών για εποχιακή απασχόληση των παραπάνω ειδικοτήτων και απόλυσής τους μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, η οποία διαιωνίζει την υποαπασχόληση των συναδέλφων μας και τους οδηγεί στην αναζήτηση εργασίας στην ξηρά, προτείνοντας ως ενδεδειγμένη λύση την καθιέρωση «υποχρεωτικότητας» στην οργανική σύνθεση μέρους αυτών των πληρωμάτων .

Επίσης, αναφερθήκαμε στην αδήλωτη και ανασφάλιστη χειμερινή εργασία των συναδέλφων μας, που τείνει να γίνει μάστιγα, λόγω της πρακτικής των επαγγελματικών σκαφών να κλείνουν ναυτολόγιο, και για άλλη μία φορά, σε συνέχεια των μακροχρόνιων παρεμβάσεων και επικοινωνιών μας με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), για τα οποία σας έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενα Δελτία τύπου, αναδείξαμε το πρόβλημα της άδικης φορολόγησης των συναδέλφων μας ναυτικών, που απασχολούνται στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και ζητήσαμε την επίλυσή του.

Τέλος, τονίσαμε την αναγκαιότητα σύστασης Επιτροπής φορέων Υachting με τη συμμετοχή της HYCA, για την άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Κλάδος.

Ο Κος Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και ευαισθησία για τα ζητήματα που αναδείξαμε και αφορούν τη ναυτική εργασία, αλλά και γενικότερα τον θαλάσσιο τουρισμό, και δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων αυτών, με την αμέριστη συνδρομή των άρτια καταρτισμένων Αξιωματικών, που απαρτίζουν το επιτελείο του.

Η HYCA στέκεται αρωγός δίπλα στα ελληνικά πληρώματα, αφουγκράζεται τον παλμό του κλάδου και της κοινωνίας και, λειτουργώντας πάντοτε θεσμικά ως συνδικαλιστικός φορέας, αναζητά και βρίσκει λύσεις, διατηρώντας δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Με εκτίμηση

Εκ του Δ.Σ.